Bezglutenowe ciastka chlebowe z korzennym jabłkiem i suszoną morelą

Spróbuj inaczej | września 28, 2017 Skomentuj

Dzisiaj podjęłam pierwszą próbę zrobienia bezglutenowego ciasta drożdżowego. Nie jest to łatwe zadanie ponieważ gluten to białko, które nadaje odpowiedniej struktury cieście. Ciasto dzięki niemu ciągnie się, rośnie, po upieczeniu jest miękkie i puszyste. Moje ciasto niczym nie przypomina typowego ciasta drożdżowego ale to nie znaczy, że jest gorsze. Jest zupełnie inne. Po upieczeniu uzyskałam drożdżowe, chrupiące ciasteczka chlebowe z lekko słodkim nadzieniem. Wyszły naprawdę pyszne. Stanowią ciekawą alternatywę dla codziennej śniadaniowej kanapki czy też szkolnej przekąski.

Skłądniki na ciasto (na 8 - 9 ciastek):
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki gryczanej
- 15 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru kokosowego (może być miód lub zwykły cukier) + 200 ml mleka roślinnego (zaczyn)
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 łyżki słodzidła (cukier kokosowy, ksylitol, miód)
- szczypta soli

Skłądniki na nadzienie:
- jabłko starte na tarce
- 4 suszone morele pokrojone w paski (niesiarkowane)
- solidna porcja cynamonu lub przyprawy korzennej
- mały bardzo dojrzały banan rozgnieciony na papkę lub łyżka cukru kokosowego lub innego
Wszystko razem mieszamy w garnku i podgrzewamy do momentu aż składniki delikatnie się połączą. 
Nadzienie stanowić może dowolny owoc, konfitura, powidło śliwkowe. Myślę nawet, że to ostatnie pasowałoby idealnie.

Wykonanie:
Najpierw zróbcie zaczyn (ciepłe ale nie gorące mleko, drożdże i cukier, które wymieszajcie i odstawcie na 10 min). W misce wymieszajcie mąki, cukier, szczyptę soli oraz olej, dolejcie zaczyn i wyróbcie ciasto. Powinniście uzyskać ciasto w formie kulki, które łatwo odkleja się od dłoni. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolejcie mleka lub wody, jeśli zbyt rzadka dosypcie mąki. Gotowe ciasto odstawcie, najlepiej w ciepłe miejsce, na około 40 min. Po tym czasie powinno zrobić się bardziej pulchne i delikatnie zwiększyć swoją objętość. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, który delikatnie posmarujcie olejem. Z ciasta formujcie małe kulki, które następnie spłaszczcie w dłoniach. Na środku każdego krążka zróbcie delikatne wgniecenie i nałóżcie jabłka lub wybrane nadzienie.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180C i pieczcie 25 minut. Od spodu powinny być rumiane.
Smacznego! 

0 komentarze: