Budyń jaglano - soczewicowy z sokiem z pomarańczy

Spróbuj inaczej | września 26, 2017 Skomentuj

Składniki (na 3 porcje):
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 50 g czerwonej soczewicy
- solidna łyżka siemienia lnianego
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 5 suszonych daktyli
- garść orzechów nerkowca
- jeden mały dojrzały banan
- 200 ml wody
- 300 ml mleka roślinnego lub krowiego (u mnie ryżowe)
- mleko lub woda do uzyskania pożądanej konsystencji

Do dekoracji użyłam: pestek granatu, chipsów z kokosa oraz kruszonego ziarna surowego kakao

Wykonanie:
Kaszę i soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wodą i mlekiem, dodaj orzechy, siemię lniane, skórkę z pomarańczy oraz daktyle i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość płynu. Po około 15 - 20 minutach kasza powinna być ugotowana. Przerzuć wszystko do blendera kielichowego (możesz użyć również ręcznego), dodaj banana i sok z pomarańczy oraz dodatkowy płyn jeśli uważasz, że masa jest zbyt gęsta. 
Powinieneś uzyskać cudownie kremowy, lekko słodkawy budyń z wyczuwalną nutą pomarańczy.
Smacznego!

0 komentarze: