Ryżowianka karobowa - śniadanie na niepogodę

Spróbuj inaczej | września 23, 2017 Skomentuj
Karob (inaczej mączka chleba świętojańskiego) to wspaniały substytut kakao, który w przeciwieństwie do niego może być wprowadzany do diety maluszków już na samym początku jej rozszerzania. Wyróżnia go brak w składzie teobrominy i kofeiny, substancji mocno pobudzających. Jest również mniej kaloryczny niż kakao. Poza tym charakteryzuje go wysoka zawartość witamin i składników mineralnych: wapń, magnez, żelazo (szczególnie bogata w żelazo jest melasa karobowa) i całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości (poprawia procesy trawienne, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie osteoporozy i niedokrwistości).

Składniki (2 - 3 porcje):
- 200 g ryżu (użyłam parabolicznego)
- 1 bardzo dojrzały banan
- garść rodzynek
- 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki stołowe karobu
- 2 łyżki nasion konopi - bogactwo kawasów omega (opcjonalnie)
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 200 ml wody
- mleko do gotowania i uzyskania pożądanej konsystencji, użyłam około 300 ml ryżowego

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do garnka. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Całość zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu do momentu aż ryż będzie ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku (al dente). Jeszcze ciepłą ryżowiankę blendujemy. Jeśli jest zbyt gęsta należy ją rozcieńczyć mlekiem lub wodą. Do dekoracji użyłam czarnego sezamu i pyłku pszczelego. Smacznego!

0 komentarze: