Słodkie babeczki kokosowe bez grama cukru, mąki i tłuszczu. Idealne do zrobienia razem z dziećmi.

Spróbuj inaczej | października 06, 2017 Skomentuj
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki maku/ sezamu (źródło wapnia)
- 2 łyżki suszonej żurawiny/rodzynków/ suszonych moreli okrojonych na kawałki, namoczonych uprzednio w 4 łyżkach wrzątku

Wykonanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C, opcja grzania góra - dół. Następnie zblenduj banana z żółtkami, makiem i wiórkami kokosowymi. Dodaj żurawinę razem z wodą i już tylko przemieszaj blenderem tak by kawałęczki żurawiny były widoczne w uzyskanej masie. Teraz w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz ją z kokosową masą za pomocą łyżki. Ciasto przełuż do formy na babeczki (dobrze jak uprzednio posmarujesz ją olejem kokosowym by zapobiec przywieraniu) i piecz przez 20 - 25 min.

0 komentarze: