Szybkie i proste ciasto bananowe z pomarańczową nutą

Spróbuj inaczej | września 25, 2017 Skomentuj

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (wedle uznania: u mnie mix: gryczana, ryżowa, kukurydziana i amarantusowa)*
- 3 bardzo dojrzałe banany rozgniecione na papkę
- 3 jaja kurze lub 3 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku (u mnie wersja wegańska)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy uprzednio umytej i wyparzonej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj jajka lub "glutek" powstały z siemienia lnianego, sok z pomarańczy i rozpuszczony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i już tylko przemieszaj masę. Przelej ciasto do keksówki i piecz 45 minut lub do 'suchego patyczka' (wybierając opcję pieczenia: góra - dół).

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś ziarna amarantusa (zwanego również szarłatem) lub mąki amarantusowej, na początek nie ryzykuj wypieków ciasta z jej użyciem (ma ziemisty, lekko orzechowy posmak, co może Ci się nie spodobać). Polecam Ci byś na początek spróbował poppingu z amarantusa. Amarantus jest naturalnym spulchniaczem, przedłuża trwałość wyrobów, a poza tym jest bardzo cennym składnikiem diety. Stanowi bogate źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka.

*Możesz dodać również mąki jaglanej, owsianej, orkiszowej, pszennej lub wybrać tylko jeden rodzaj. W kuchni unikam glutenu dlatego wybrałam mix mąk bezglutenowych.

0 komentarze: