Jabłecznik jaglany. Proste i szybkie ciasto śniadaniowe.

Spróbuj inaczej | października 05, 2017 Skomentuj

Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego
- 500 ml wody
- 2 łyżki cukru kokosowego 
- 50 g wiórków kokosowych
- dodatki (u mnie): 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki nasion konopi, 2 łyżki maku (niedoceniane źródło wapnia, podobnie jak sezam) 
-  3 duże starte na tarce jabłka (najlepiej odmiany: szara reneta)
- 2 bardzo dojrzałe banany


Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i  wszystko razem gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn i lekko się rozgotuje. 
Kaszę po ugotowaniu blendujem z bananami. Do formy wyłożonej papierem przelewamy 2/3 porcji, na nią kładziemy warstwę jabłek, a na samą górę pozostałość masy jaglanej. Po wierzchu posypujemy obficie cynamonem lub przyprawą korzenną. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 60 min.
Najlepiej pozostawić ciasto do wystudzenia w formie. Na następny dzień jest bardziej zwarte i łatwiejsze do krojenia. My pół zjedliśmy już po przestudzeniu, budyniowy środek delikatnie się rozlewał na talerzu:)

0 komentarze: