Sezamowe ciasto owsiane z kremem z nerkowców

Spróbuj inaczej | października 12, 2017 Skomentuj
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 50 g cukru kokosowego (może być inne słodzidło)
- 20 g czarnego sezamu - źródło wapnia i cynku (może być biały)
- 200 ml mleka ryżowego (może być inne)
- 100 g pasty sezamowej (tahina)
- 1 jajko
- pół łyżki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny

Składniki na krem:
- 100 g nerkowców namoczonych w wodze
- łyżka słodzidła (jasny miód, cukier, syrop z agawy, klonowy)
- 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Piekarnik nagrzejcie  do temperatury 180°C, opcja góra - dół. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zblendujcie do uzyskania jednolitej masy. 
Masę przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest gotowe po około 25 - 30 minutach. 
Krem uzyskacie gdy zblendujecie wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolejcie odrobinę wody lub mleka.

0 komentarze: