Wegańskie pomarańczowe brownie

Spróbuj inaczej | października 02, 2017 Skomentuj


Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 40 g surowego kakao
- 50 - 60 g ksylitolu (lub inny cukier)
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki lub słoika ciecierzycy
- 45 g oleju kokosowego/ masła klarowanego
- 100 ml mleka roślinnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy + skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:
Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 180 C, opcja góra - dół. 
W garnku rozpuśćcie olej kokosowy z kakao, dodajcie skórkę z pomarańczy i energicznie wszystko wymieszajcie ale nie gotujcie. Garnuszek zdejmijcie z ognia i odstawcie do przestudzenia. W misce wymieszajcie mąki i sodę oczyszczoną. Ubijcie aquafabę z ksylitolem na sztywną pianę. Do miski z mąką dodajcie czekoladę, sok z pomarańczy oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszajcie mikserem. Na koniec, do masy stopniowo dodawajcie pianę jednocześnie delikatnie mieszając powstałą masę. Pieczcie 30 - 35 minut, lub do "suchego patyczka". Ciasto jest przepyszne!


0 komentarze: